Att bli klimatsmart är inte så komplicerat som det verkar, det handlar mest om att ändra på våra vanor. Men att ändra på sina ingjutna vanor är lättare sagt än gjort, men med små steg i taget så kommer det till slut att bli din nya vana. Det finns fem enkla steg för att ändra på dina vanor och på det sättet leva mer klimatsmart och skapa en mer hållbar tillvaro både för dig själv, miljön, djuren och för alla andra.

 

  1. Strunta i bilen. Att resa kollektivt är det mest klimatsmarta att göra, om man bortser från att promenera eller cykla. Har du inte så långt till jobbet och har möjligheten att istället ta bussen, spårvagnen eller tåget så är det mycket bättre. I Sverige är det faktiskt kvinnorna som åker mest kollektivtrafik – de flyger hälften så mycket som männen och åker 30 procent mindre bil. Om det inte går att satsa på ett annat alternativ än bil så är samåkning ett mer klimatvänligt alternativ också.
  2. Byt ut köttet. Visste du att nästan var femte tonåring i Sverige är vegetarian eller vegan? Och det är en bra utveckling då varje svensk i genomsnitt äter så mycket kött att det hotar både klimatet och folkhälsan. Och det är faktiskt både gott och hälsosamt att äta grönsaker, frukt, baljväxter, rotfrukter och allt annat som inte innehåller animaliska produkter. Du behöver inte sluta helt, två dagar i veckan när ni bara äter vegetariskt hjälper det också. Dessutom blir det lättare att ha råd med bra ekologiskt kött om du inte äter kött varje dag och bara satsar på en eller två gånger i veckan.
  3. Byt dina glödlampor. En stor klimatbov är alla gamla glödlampor, så se till att byta ut till LEDlampor istället. LED-lampor är både vänligare mot miljön och din plånbok, och du kommer inte behöva byta lampor lika ofta som med gamla glödlampor då de håller mycket längre också.
  4. Köp mindre saker. Att vara snål är kanske inte särskilt attraktivt, men vi behöver faktiskt inte konsumera så mycket prylar som vi faktiskt gör. Forskning visar faktiskt på att människor som drar ned på överflödig konsumtion känner sig lyckligare. Lägg istället pengarna på det du verkligen behöver istället för att slösa på dina pengar och på det sättet även slösa på planetens resurser. Så börja snåla med prylar, med el, med kläder och med mat. Snåla särskilt med mat för svenskar slänger alldeles för mycket mat, så det är mycket bättre att äta upp den direkt eller göra matlådor.
  5. Börja tänka på den yngre och nästkommande generationer. Visst är det härligt att leva i nuet, och vi har alla blivit matade med uttryck som ”YOLO” och ”Carpe Diem”, men det kommer inte bli så lång livstid på den där ”YOLO” om vi inte börjar tänka lite mer på andra istället för oss själva. Så börja åka kollektivt, ät mindre kött eller skippa köttet helt, byt ut dina glödlampor till LED-lampor och sluta överkonsumera. På det sättet kommer både din och barnens framtid att se mycket ljusare ut.

 

Detta är bara några av de få saker som du lätt kan göra för att bli mer klimatsmart. Att ändra på ens vanor kan tyckas svårt, men i längden kommer det att gynna dig själv och alla andra.

Foto: Dryden.se