Miljövänlig på jobbet

Vad kan du göra för att göra din arbetsplats miljövänligare och spara på energin? Saker som kan verka små blir stora i längden, och här är några tips på vad du kan göra:

  • Miljöpolicy på jobbet. Skriv en miljöpolicy på jobbet. Du behöver inte skriva en hel uppsats, men uppmuntra dina kollegor att hjälpa till! Miljövänliga och medvetna företag är attraktiva företag, både för medarbetare och kunder, så ni tjänar alla på det.
  • Konferera på nätet. Nu kan du lätt prata med dina kollegor med ljud och bild över nätet, bra program för detta är Skype och Webex. Det är en bra konferenslösning.
  • Stäng av datorn när du går hem. Det räcker inte att stänga av din dator på standbyläge. Om datorn alltid är på standbyläge mellan 18-08 på vardagarna och på helgerna så generar det 62 kg koldioxid varje år. Förutom detta så släck alla lampor och stäng av all kontorsutrustning när det är dags att gå hem.
  • Jobba hemifrån. Om du har möjlighet till det så försök att jobba hemifrån någon eller några dagar i veckan. På det sättet så blir det mindre utsläpp, kortare restid och många gånger även nöjdare medarbetare. Använd Basecamp som är ett bra verktyg för projektplanering på nätet som går att komma åt hemifrån.
  • Använd e-fakturor. Istället för att skicka hem fakturor via posten så gör det via mejl. Det är bra för både företaget, kunderna och leverantörer. Ett bra företag för detta som erbjuder lösningar är Auriga.
  • Skriv inte ut allt. Istället för att skriva ut allt och slösa på papper och energi, så hantera dokumenten elektroniskt istället. Måste dokumenten arkiveras? Använde ett elektroniskt dokumenthanteringssystem. Om ni ska skriva ut papper så använd miljömärkt skrivarpapper.
  • Energieffektivisera kontoret. Många kontorsmaskiner så som datorer, skärmar och skrivare, har strömsparfunktioner. Välj energieffektiv utrustning, som gärna är märkta med Svanen, TCO eller Energy Star.