För många är det nog plånboken som säger nej när det gäller till att spara energi, och inte själva viljan att göra det. Men du behöver inte byta elbolag, kyl och frys och annat i hemmet för att spara energi! Det är mycket lättare än så, och om du följer de här tipsen så kommer dessutom din plånbok att bli lite tjockare och gladare! De här tipsen funkar för både de som bor i hus och i lägenhet.

  • Värm maten i mikron. Det går bra att värma små mängder mat i mikron, men tänk på att inte tina maten i mikron. Tina den istället i kylen, det drar mindre energi.
  • Använd lock. När du kokar mat så använd lock på, det kommer att spara 30% energi. Se dessutom till att spisplattan inte är större än kokkärlet för att få full effekt av energin du använder. Om du har en vattenkokare så är det även ett bra sätt att koka vatten på, och det går dessutom snabbare.
  • Ha ugnsluckan stängd. Försök att undvika att öppna ugnsluckan när du har igång värmen. Varje gång du öppnar den så sjunker temperaturen med 25-50 grader.
  • Utnyttja eftervärmen. Innan du stänger av ugnen och plattorna så låt de vara på i några minuter när maten är klar. Om du kan laga någon annan mat efteråt så är det bättre att använda en redan uppvärmd platta eller ugn. Men om du inte ska använda den inom 30 minuter så stäng av den helt.
  • Använd inte köksfläkten i onödan. Den suger åt sig stora mängder med varmluft under vintern.