För många är det nog plånboken som säger nej när det gäller till att spara energi, och inte själva viljan att göra det. Men du behöver inte byta elbolag, kyl och frys och annat i hemmet för att spara energi! Det är mycket lättare än så, och om du följer de här tipsen så kommer dessutom din plånbok att bli lite tjockare och gladare! De här tipsen funkar för både de som bor i hus och i lägenhet.

  • Tina fryst mat i kylen. Istället för att tina maten i mikron, som drar mycket mer energi, så gör det i kylskåpet. Kylskåpet drar mindre energi och det blir dessutom bättra kvalitet på maten.
  • Överväg att byta kyl/frys. Har du en gammal kyl och frys? Om du har en äldre modell så kan energiförbrukningen bero på detta, och då kan det vara smartare att byta ut de mot lite nyare modeller. Det är stor skillnad på energiförbrukningen nu än vad det var förr, och även ifall kylen och frysen kostar mycket för stunden så kommer du att spara pengar i längden.
  • Rätt temperatur. Det räcker att ha 18 minus grader i frysen, plus 6 grader i kylen och plus 12 grader i svalen. Det är viktigt att inte ha temperaturen högre än -18 i frysen för då kan maten bli dålig. Om temperaturen är lägre än -18 så ger det högre elbehov för frysen.
  • Placera skåpen svalt. Om du har möjlighet till det så placera in kyl och frys bredvid spis och ugn. Luften måste kunna cirkulera runt om. Så om du har möjlighet så ställ frysen och kylen på ett svalt utrymme, frysen kräver då mindre energi.
  • Frosta av ungefär en gång per år. Frosta av frysen en gång om året, och försök att göra det på hösten. Under sommaren så bildas det mer frost så det är inte lika smart att göra det då. Det förbrukar mindre energi om det är lite frost.
  • Damma baksidan. Damma regelbundet av baksidan av kylen och frysen. Damm på kondensatorn ökar åtgången av el.
  • Ställ bara in kall mat. Ställ aldrig in varm mat i kylen eller frysen, låt den svalna ordentligt innan du gör det. Om du vill kyla ner det snabbare så ställ ut det utomhus, till exempel på balkongen.